Klara Skuhrava

20. led 20172 min

Profil francouzské pouti do Santiaga

Profil Francouzské cesty z Astorgy do Santiaga

V květnu se vypravíme na další pouť do Santiaga. Vyrazíme po Francouzské trase. Z městečka Astorga ujdeme celkem 260 (270 km). Abyste věděli, co od trasy očekávat, napsala jsem krátké povídání o profilu celé trasy.

Hned na začátku naší pouti nás bude čekat první stoupání. Z 870 (m n. m.) vyjdeme až do výšky 1504 (m n. m.) ke Cruz de Ferro. Zdejší kříž je obsypán kameny a kamínky, kteří sem poutníci přináší ze svých domovin. Nemusíte se bát. Na „výšlap“ máme celkem dva dny. Navíc okolo prašné cesty vede i silnice s možností popovézt se taxi případně autobusem.

Po Cruz de Ferro následuje velké klesání s překrásnými výhledy po zvlněné krajině oblasti Leon. Pomalu (=1 den putování) scházíme až na úroveň Ponferrady (530 m n. m.). Poté nás čeká dlouhý rovinatý úsek až do Villafranca del Bierzo (500 m n. m.), kde se krajina začne opět pomalu zvlňovat. Nastává zřejmě nejtěžší úsek. Leonské planiny necháme za zády a při výstupu na magické keltské opidum O Cebreiro (1296 m n. m.) vstupujeme do oblasti Galicie.

V Galicii

Galicie je výrazně členitějším krajem než provincie Leon. Trasa vede přes úbočí kopců, ze kterých jsou překrásné výhledy po širé krajině. Po vrcholu O Cebrejro se tedy připravte na další mírné klesání, mírné stoupání a opět klesání až do údolí s městečkem Triacastela (662 m n. m.). Po Triacastele nás čeká opět mírné stoupání a výrazné klesání do městečka Sarria (454 m n. m.). Cestou budeme procházet skrz kaštanové háje, které nás alespoň trochu uchrání před silným španělským sluncem.

Po Sarrii se cesta zvedá vzhůru a opět klesá až do městečka Portomarín (387 m n. m.). Portomarín se nachází u břehu přehrady Belesar. Tak, jak stoupá zdejší terasovité městečko, stoupá i naše trasa do Santiaga. Z nadmořské výšky 387 m budeme muset vystoupat 300 výškových metrů vzhůru, ale potom se už pomalu začínáme loučit s výrazným kopcovitým terénem a začínáme klesat.

Sklesáme do Palas de Rei (558 m n. m.), kde se naposledy ocitneme nad úrovní 500 m n. m. Následuje několikadenní pozvolné klesání přes městečka Melide (452 m n. m.), Arzúa (336 m n. m.) a O Pedrouzo (280 m n. m.).

Poslední etapa před Santiagem vede s kopce do kopce, až se nakonec dostaneme na Monte do Gozo (370 m n. m.), poslední kopec před Santiagem. Ze zdejší vyhlídky máme již výborný výhled na náš cíl. Posledních 5 km vede už po periférii města.

Co se týká náročnosti této trasy, myslím, že se nemusíte bát. Na každé větší stoupání budeme mít dostatek času. Zřejmě nejtěžší částí je kopec na O Cebreiro, případně prvotní výšlap ke Cruz de Ferro. Každou etapu je také možné „objet“ veřejným linkovým autobusem, případně si na posledních pár kilometrů objednat taxi.


#dalkovetrasy #osobnizkusenost #Camino #Santiago #tipy

    1420
    0