top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Profil francouzské pouti do Santiaga


Profil Francouzské cesty z Astorgy do Santiaga

V květnu se vypravíme na další pouť do Santiaga. Vyrazíme po Francouzské trase. Z městečka Astorga ujdeme celkem 260 (270 km). Abyste věděli, co od trasy očekávat, napsala jsem krátké povídání o profilu celé trasy.

Hned na začátku naší pouti nás bude čekat první stoupání. Z 870 (m n. m.) vyjdeme až do výšky 1504 (m n. m.) ke Cruz de Ferro. Zdejší kříž je obsypán kameny a kamínky, kteří sem poutníci přináší ze svých domovin. Nemusíte se bát. Na „výšlap“ máme celkem dva dny. Navíc okolo prašné cesty vede i silnice s možností popovézt se taxi případně autobusem.

Po Cruz de Ferro následuje velké klesání s překrásnými výhledy po zvlněné krajině oblasti Leon. Pomalu (=1 den putování) scházíme až na úroveň Ponferrady (530 m n. m.). Poté nás čeká dlouhý rovinatý úsek až do Villafranca del Bierzo (500 m n. m.), kde se krajina začne opět pomalu zvlňovat. Nastává zřejmě nejtěžší úsek. Leonské planiny necháme za zády a při výstupu na magické keltské opidum O Cebreiro (1296 m n. m.) vstupujeme do oblasti Galicie.

V Galicii

Galicie je výrazně členitějším krajem než provincie Leon. Trasa vede přes úbočí kopců, ze kterých jsou překrásné výhledy po širé krajině. Po vrcholu O Cebrejro se tedy připravte na další mírné klesání, mírné stoupání a opět klesání až do údolí s městečkem Triacastela (662 m n. m.). Po Triacastele nás čeká opět mírné stoupání a výrazné klesání do městečka Sarria (454 m n. m.). Cestou budeme procházet skrz kaštanové háje, které nás alespoň trochu uchrání před silným španělským sluncem.

Po Sarrii se cesta zvedá vzhůru a opět klesá až do městečka Portomarín (387 m n. m.). Portomarín se nachází u břehu přehrady Belesar. Tak, jak stoupá zdejší terasovité městečko, stoupá i naše trasa do Santiaga. Z nadmořské výšky 387 m budeme muset vystoupat 300 výškových metrů vzhůru, ale potom se už pomalu začínáme loučit s výrazným kopcovitým terénem a začínáme klesat.

Sklesáme do Palas de Rei (558 m n. m.), kde se naposledy ocitneme nad úrovní 500 m n. m. Následuje několikadenní pozvolné klesání přes městečka Melide (452 m n. m.), Arzúa (336 m n. m.) a O Pedrouzo (280 m n. m.).

Poslední etapa před Santiagem vede s kopce do kopce, až se nakonec dostaneme na Monte do Gozo (370 m n. m.), poslední kopec před Santiagem. Ze zdejší vyhlídky máme již výborný výhled na náš cíl. Posledních 5 km vede už po periférii města.

Co se týká náročnosti této trasy, myslím, že se nemusíte bát. Na každé větší stoupání budeme mít dostatek času. Zřejmě nejtěžší částí je kopec na O Cebreiro, případně prvotní výšlap ke Cruz de Ferro. Každou etapu je také možné „objet“ veřejným linkovým autobusem, případně si na posledních pár kilometrů objednat taxi.

 

142 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page