top of page
  • Klára Skuhravá

Co je potřeba zařídit pro práci v UK


Spousta lidí se mě pořád dokola ptá: „Co vše jsi musela zařídit pro pobyt ve Skotsku? Jak sis našla práci?“ Takže tady pár odpovědí. Některé určitě najdete i na britských informačních stránkách. :)

Bydlení a práce

Nejdůležitější je práce. I přesto, že se v současné chvíli libra drží na historickém minimu (po brexitu ztratila 25% své hodnoty vůči CZK), život v Británii není z nejlevnějších. Bez práce Vám ušetřené peníze budou doslova mizet před očima. Asi nejvyšší položkou na Vašich výdajích bude nájemné. Sehnat si bydlení může být oříšek. Doporučuji důkladně prohledat univerzální webovou stránku www.gumtree.com a nebát se zapojení do facebookové skupiny Edinroom, kde lidé nabízí k pronájmu jednotlivé pokoje. Pokud si budete chtít najmout celý byt, čekejte bláznivé astronomické částky a šílený koloběh při výběrových řízeních. Pro začátek proto doporučuji bydlení sdílet.

Většina nově příchozích do Skotska ale ze začátku bydlí na hostelu. Protože je Skotsko stále ještě součástí EU, pracovat zde můžete legálně v podstatě hned druhý den po příletu. Najít si práci ve velkém městě, jako je například Glasgow nebo Edinburgh, nemusí být velký problém. Že máte vysokou školu a na práci za barem se nesnížíte? Tady je to každému jedno. Nemáte kontakty, a pokud do Skotska nepřijíždíte přes agenturu, musíte nejdřív ukázat, co ve Vás je. Mít vystudovanou vysokou školu je pro některé obory určitě důležité (IT, zdravotnictví…), pokud ale hledáte třeba jen kancelářskou práci, věřte, že daleko důležitější jsou kontakty, reference a zkušenosti.

Dobře, akorát jste přijeli do Skotska. Bydlíte na hostelu. V Tesco nebo podobném obchodě jste si koupili místní sim kartu a začínáte s hledáním práce. Prvním „nejlehčím“ krokem je vyrazit do víru města a začít obcházet všechny restaurace a obchody s vlastním životopisem. Bingo, našli jste práci!

Krok číslo dvě: Najít ubytování se stálou adresou. Tento krok můžete v podstatě vyřizovat už během hledání práce. Jakmile máte bydlení a práci, vše začíná být jednodušší.

Job Center a získání NINO (=National Insurance Number)

Job Center je obdoba našeho Pracovního úřadu. Abyste svou práci zlegalizovali, musíte si zde sjednat schůzku. Na schůzku přinést potvrzení o místě současného bydliště (= dopis od majitele bytu nebo nájemního; občas stačí i dopis na Vaše jméno doručený na Vaši současnou adresu), potvrzení o zaměstnání (= to může být pracovní smlouva, dopis od zaměstnavatele) a doklad totožnosti.

S těmito dokumenty přijdete tedy do Job Center, kde si Vás zapíšou do databáze. Nejpozději do 3 týdnů Vám pak přijde dopis s tzv. NINO – National Insurance Number (v překladu Číslo Národního Pojištění). Přes toto číslo budete zaregistrováni jak pro odvod daní, tak pro zdravotnickou péči. V praxi to pak znamená, že stačí kdekoli sdělit Vaše NINO a jakýkoli doktor přesně zná Vaši zdravotní historii. Stejně tak si přes NINO můžete kontrolovat zisky a odvody daní.

Účet v bance

Bez účtu v bance se neobejdete. Abyste si mohli takový účet zařídit, musíte si nejdřív v bance sjednat schůzku. Na schůzku přineste nejlépe dopis z Job center s Vaším NINO (=potvrzení o příjmu), dopis od nájemce Vašeho bytu (=potvrzení o bydlení) a 2 doklady totožnosti s fotografií (=řidičský průkaz, občanský průkaz nebo třeba pas). Bank je ve Skotsku mnoho. Ne každá Vám ale bude chtít otevřít účet. Já mám účet u TSB a dalo by se říci, že otevření účtu nebylo zas až tak složité.

Zdravotní pojištění v ČR

Jakmile jste pojištěni a platíte pojištění v jiné zemi než v ČR, můžete v klidu pojištění v ČR zrušit. Pokud budete chtít pojištění v ČR obnovit, nezapomeňte, že nejkratší doba Vašeho pojištění v zahraničí je minimálně půl roku.

GP - General practice (v překladu obvodní lékař)

Nezapomeňte se nahlásit u GP. Zdravotní péče ve Skotsku je, stejně jako v celé Velké Británii, jedním slovem STRAŠNÁ!!! Ať už nastane jakýkoli problém, prvně musíte kontaktovat a sjednat si schůzku u svého GP. Proto bych být Vámi neváhala a zaregistrovala se co nejdříve.

A teď už jen začít žít :) .

244 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page