top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Hospody ve Skotsku


Hospody ve Skotsku jsou jedním slovem legendární.

Alkohol se nejspíš pije po celém světě a za výjimku neplatí ani některé arabské země, které omezují konzumaci alkoholu vyšší daní a tím pádem i vyšší cenou pro konzumenty. Ve světě se sice drží pořekadlo: „Pije jako Dán“, toto slovní spojení by se ale klidně dalo nahradit rčením „Pije jako Skot“.

Krásné interiéry a různé druhy piv

Zdejší podniky jsou legendární také kvůli svým interiérům. Dřevo, historický nábytek, který toho už asi zažil, a v neposlední řadě spoustu druhů piv. V České Republice je vlastně jedno, do jaké hospody půjdete pít. S velkou pravděpodobností bude na pípě všude Plzeň, Gambrinus, možná Budvar, Starobrno a nebo Kozel. Ve Skotsku se ale točí tolik druhů piv, že si svůj oblíbený bar vyberete ne kvůli tradici, ale kvůli druhu piva, který zde můžete dostat. Při návštěvě Skotska tak doporučuji pokaždé vyrazit někam jinam a ozkoušet co nejvíce zdejších hutných Ale nebo lehčích české pivo připomínajících Ležáků.

Ano, i ve Skotsku se pije první liga. A když říkám první, myslím PRVNÍ. Stačí si v pět hodin odpoledne vyrazit do ulic Glasgow. „Je po pracovní době, takže jdeme pařit,“ vypadá motto zdejších Skotů a zdejší podniky se plní. I přesto, že je v Glasgow bar na baru a restaurace na restauraci, a i přesto, že za pintu piva (trochu méně než náš půl litr) zaplatíte od 3 do 6 liber (90 – 180 Kč), hospody jsou narvané.

Kdo nepije, jako by nežil

Kdo se v pátek a sobotu večer neobjeví a neopije v hospodě, baru, jako by nežil. Za alkohol se ve Skotsku utrácí neskutečné peníze. A místní se s konzumací nepářou. Zvláště Skotky jsou opravdu odvážné. Do baru se chodí jako na módní molo – v mini šatech, na vysokém podpadku a namalovány tak, že vlastně ani nevíte, kdo to přišel. Teď si možná mužská polovička říká: „Super! Stěhuji se do Skotska!,“ jenže ono to má háček. Zdejší obyvatelstvo je totiž jedno z nejobéznějších na světě. Takže pohled na XXL slečnu v minišatech spíše odradí, než nažhaví.

Na rozdíl od České Republiky můžete ve Skotsku koupit alkohol pouze do určité a od určité hodiny. Zdejší zákonodárci si touto regulací chtějí od obyvatel vymoci střídmější konzumaci alkoholu. V praxi to pak vypadá asi tak, že do baru o půlnoci vlítnou stovky lidí, kteří se během dvou hodin neskutečně opijí, a pak se jde spát.

Vše záleží na licenci. Každý podnik totiž může požádat o licenci na prodej alkoholu. Ta je ovšem také omezená na určitou hodinou. Pokud se tedy jedná o bohatší podnik, můžete zde pít třeba až do tří do rána. V chudších podnicích se zavírá o půlnoci nebo v deset večer. V danou hodinu se následně rozsvítí světla a všichni jsou vyhnáni ven, nezávisle na tom, jestli mají plné nebo prázdné sklenice.

Občanský průkaz, prosím!

Pokud je vám pod 18 let, v baru se nenapijete. V podstatě i pokud jen vypadáte na 18 nebo 21, u vstupu do baru budete muset s velkou pravděpodobností ukázat své ID. U vstupu na diskotéku nebo do nočního baru pak mějte svou občanku připravenou, kontroly se totiž provádí ze zákona vždycky. Pokud si myslíte, že se díky tomuto pravidlu omezuje konzumace mladistvých, pak vás zklamu. Mladí prostě jen pijí na ulicích, nebo v parcích. Jak se říká, kdo chce, cestu si najde.

178 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page