top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Co Čech to muzikant?


Co Čech to cestovatel!

Vlastně ani nevím, kde rčení: „Co Čech, to muzikant,“ vzniklo. Nevím, zda jsme opravdu tak dobří muzikanti, jako třeba Dánové pijáci alkoholu. V čem ale určitě vynikáme, je low cost cestování neboli cestování po světě za pár peněz.

Přestože je nás pouze 10 milionů, Čecha najdete všude. Většinou ho poznáte podle batohu na zádech nějaké z českých značek – Hannah, Pinguin, Alpinepro. Čechy často potkávám v noci na letišti: „Komu by se chtěl platit hostel, když se odjíždí už v šest ráno.“ Případně ztracené uprostřed divočiny bez kvalitní výbavy. Nechybí ani setkání na mini-trajektu mezi zapadlými ostrovy, nebo při západu slunce na výšlapu nějaké hory.

Dobrodružství v genech?

Jak jsem brzy pochopila, způsob „českého kempování“ je ve světě opravdový unikát. Mám velmi dobrého kamaráda Turka, se kterým jsem vyrazila na jaře kempovat po Turecku. Jeho spacák s extrémem do 1°C a karimatka bez izolace, ho během našeho kempování málem zabily. Ještěže já jsem byla vybavená. Serhart nepohrdl ani mou růžovou péřovkou.

Další případ, je můj francouzský přítel, který prý: „Miluje kempování.“. Jeho spacák, se kterým se ovšem pokoušel kempovat ve Skotsku, se dá přirovnat k tlustější dece. „No jo, ale my kempujeme v létě v kempu.“ Oznámil mi a mě to v té chvíli došlo.

Kempování pod mostem v Nagasaki, s bezdomovci v parku, zavaleni sněhem v zimním Norsku anebo si postavit stan přímo na cestě na nejvyšší horu Británie, to umí snad jedině Češi. Naše dobrodružná povaha mě často opravdu fascinuje. Nejen, že si dokážeme poradit v nejnebezpečnějších podmínkách, ještě se o své zkušenosti a poznatky chceme dělit s dalšími, budoucími cestovateli a podpořit je na jejich cestách.

Přemýšlím, zda jde o nějaký skrytý český gen, nebo je to dáno naší dlouhodobou izolací způsobenou komunismem. Nebo je odpověď někde úplně jinde? Těžko říct.

Weby s akčními letenkami, chybnými tarify a low cost cestami

Když jsem poprvé přijela do Británie a pověděla zdejším o levných letenkách- za kolik jsem se třeba dostala do Kalifornie nebo do Japonska, vůbec nechápali. Začala jsem jim tedy ukazovat české weby s chybovými spojeními. Opět vůbec nechápali. „Jak se tímto může někdo živit?,“ většinou se mě ptali. A snažili se najít podobné akce z Británie. Záhy jsme ovšem zjistili, že taková webová stránka, která by ukazovala chybné tarify a levná spojení z Británie, vůbec neexistuje.

Pravda je taková, že se většina webů neuživí. Mnohdy jde o vášeň, která pohání kupředu a žene k novým článkům a sdělením informací, které následně mohou využít tisíce jiných začínajících cestovatelů. Tak jako někdo chodí po práci na pivo nebo sportovat, tak někdo jiný zasedne k počítači a píše svá doporučení, příběhy, případně zkouší kombinacemi najít nejlevnější letecká spojení…

Webů, kde se můžete dozvědět o soukromých cestách českých cestovatelů, je opravdu mnoho. Jsou ovšem i tací, kteří svůj web vyšperkují do závratných výšin, a z prvotního nadšení se brzy stane absolutní závislost, která závislého stojí čas i peníze.

Jsou to právě české weby, které nabízí a rozšiřují informace o chybných letenkových tarifech, zájezdech na poslední chvíli nebo levnějším ubytování všude po světě. Většina společností se orientuje na odjezdy/přílety ze střední Evropy a letenky se tímto stylem dají sehnat opravdu za hubičku. Jedním z nejnavštěvovanějších webů je stránka: www.akcniletenky.com . Kromě aktuálních chybových tarifů zde najdete i informace o letištích, hostelech/hotelech a třeba i půjčovnách aut. Jednoduše vše, co potřebujete vědět, abyste se do vaší vysněné destinace dostali.

Nedávno jsem narazila na jiný, velmi zajímavý web. Jmenuje se www.levnocestovani.cz , a kromě levných letenek, zájezdů a kombinací předchozích na svých stránkách nabízí odpovědi na v podstatě jakoukoli otázku o cestování. Nevíte, kde a jak je nejlepší vyměnit před cestou peníze? Nebo vás spíš zajímají tipy, jak se dá zabalit do příručního zavazadla na několikaměsíční cestu? Nestihli jste před cestou koupit průvodce a teď nevíte, co ve vaší destinaci navštívit? V rozsáhlé sekci „Průvodci zdarma“ určitě najdete i vaše snové místo. Web spravují dva nadšení cestovatelé, kteří jsou právě teď na cestě kolem světa (Jejich příběhy můžete sledovat na www.levnocestuj.cz).

Jejich motto je příznačné: „…Dostali jsme možnost prožít cca 70 let na tomhle úžasném světě. Nedovolte, aby vám strach určoval, že je prožijete ve stereotypu a zaběhlých kolejích…“

A kam vyrazíte za dobrodružstvím příště vy?

 

42 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page