top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Skotská whisky


Skotská Whisky

Skotsko je domovem drsné krajiny, srdečných lidí a hlavně whisky, která se tu nejvíc pálí v severní části země zvané Highlands „Vysočina“. Existují ale dvě základní oblasti, kde to whisky opravdu žije.

Tou první je údolí řeky Spey, kde se produkuje tolik litrů, tohoto stále populárnějšího nápoje, že zde některá městečka doslova voní po sladu. Jedním z nejznámějších míst je Dufftown, městečko, u kterého se například nachází palírna slavné Glenfiddich.

Za druhou oblastí budete muset na západ. Konkrétně na západní ostrov Vnějších Hebrid, Islay (čti Ajla). Tady se nachází v současné chvíli osm funkčních palíren a další dvě se staví. Islay je proslavená zvláště whisky s typickou rašelinovou chutí, která ne všem na poprvé zachutná. Whisky jsou zde silné, svíravé, prostě rašelinové.

Rašelina

Rašelina je na zdejším ostrově považována za „čtvrtou“ ingredienci (po vodě, sladu a kvasnicích) při přípravě whisky. Dodává se do procesu v době sladování. Představte si to asi takto – máte slad (naklíčené ječmen), který je potřeba vysušit. Slad můžete vysušit buď pomocí uhlí, nebo do uhlí přidat rašelinu, která začně čoudit. Právě vzniklý kouř pak společně s teplem stoupá vzhůru ke sladu a kromě sušení přidává rašelině i typickou chuť.

Označení "Skotská whisky"

Whisky se poté skladuje několik let v dřevěných sudech. Abyste mohli skotskou whisky nazvat „skotskou whisky“ musíte vámi vyrobený alkohol skladovat na území Skotska po dobu alespoň tří let. Tím je docíleno kvality a ochrany zdejší obchodní známky.

Pokud se vypravíte do Skotska za whisky, doporučuji navštívit výše zmíněnou oblast Speyside. Zdejší whisky jsou obecně lehčí, hebčí a pitelnější. Pokud ale máte více času a patříte mezi sortu lidí, kteří whisky milují a propadli její chuti, pak byste měli nejspíš vyrazit na ostrov Islay.

Ať Islay nebo Speyside, až se budete přemýšlet nad termínem vaší skotské návštěvy, podívejte se na dvě webové stránky: https://www.spiritofspeyside.com a http://www.islayfestival.com. Zde najdete všechny informace o whisky festivalech, které se v obou oblastech každoročně konají. V roce 2017 je pak datum pro festival ve Speyside stanoveno na: 27/4 - 1/5 2017 a datum pro festival na ostrově Islay 26/5 – 3/6 2017.

Připravte se, že ceny za ubytování v těchto termínech vylítnou nahoru a ubytování je velmi rychle zarezervováno a prodáno. Stejně tak je i poměrně nutné dopředu rezervovat dopravní spojení, jako je například trajekt na ostrov Islay.

Whiskey nebo Whisky?

Pro někoho možná malý detail. Pravdou ale je, že pokud se budete pohybovat ve skupině znalců, měli byste vědět, kdy použít „whiskey“ a kdy „whisky“ při používání písmen Pokud se bavíme o skotské whisky, nikdy nepoužívejte název whiskey. Název Whiskey se používá pro irskou whiskey a americkou whiskey.

 

48 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page