top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Výbava na jeden skotský den


Jaké vybavení je potřeba na jednodenní výlet do skotských hor

Mnoho lidí podceňuje sílu skotských podmínek. „To je jen kopeček. Měří to jen pět set metrů. To vyběhnu a seběhnu raz dva…“ myslí si spoustu evropských návštěvníků po příjezdu do Skotska. Jaké překvapení, když se v půlce kopce úplně změní počasí a z mírumilovného „kopečku“ se stane běsnící hora.

Ztracení se v mlze, sfouknutí z ostrého hřebene, anebo třeba nejčastější podchlazení, to je jen malý výčet důvodů proč návštěvníci zdejších hor volají během svých výletů o pomoc. Bohužel, dost často je na toto volání už pozdě.

Co si tedy obléci a zabalit do batůžku, pokud se budete chtít vypravit na jednodenní výlet?

Bez návleků ani ránu

V České republice jsme zvyklí používat návleky pouze v zimě. Jediným důvodem je pro nás sníh. Ve Skotsku jsou ale podmínky jiné. Sníh zde potkáte pouze během zimních dní a to jen v nejvýše položených horách. Důvodem, proč se nevyplácí zapomenout návleky během letní návštěvy, je voda a zdejší bažinatá krajina. Návleky stejně jako nepromokavé prošlápnuté pohorky patří k esenciální výbavě každého návštěvníka.

Nepromokavé!

Rozdíl mezi českým a skotským letním dnem: V ČR: zkontroluji předpověď počasí. Ano, má trochu pršet. Vezmu si tedy pláštěnku, případně nepromokavou bundu, která zvládne půlhodinovou spršku. Ve Skotsku: zkontroluji předpověď počasí. Od 10:00 má spadnout 6 mm srážek. Což ovšem ve zdejších podmínkách znamená, že může buď nepršet vůbec, nebo celý den. Záleží v jakém údolí a na jaký kopec se totiž budu zrovna škrábat. Kromě deště zkontroluji rychlost větru a teplotu. Není výjimkou, že zde v létě naměříte 10 až 15 °C. Vezmu si proto bundu, která dýchá, není těžká a vydrží celodenní déšť. Samozřejmě nezapomenu na goretexové kalhoty. Druhou variantou (pokud takové vybavení nemám) je přibalení ponča, které zakryje celé mé tělo. Cítíte ten rozdíl?

Vrstvy

Ano, ve Skotsku je i v létě poměrně chladno. Nemá ale význam si s sebou brát velké těžké lyžařské a zimní bundy. Daleko důležitější je umět „vrstvit“. Mé vrstvy začínají takto: Na sobě mám lehké merino tričko, které odvede pot od těla a drží člověka v suchu. Druhou vrstvou je mikina, případně funkční rolák, který zachytává vlhkost odvedenou od těla. Další vrstvou je pak lehká nepromokavá bunda, kterou měním dle potřeby za péřovku. Pokud pociťuji chlad, mezi vrstvy mohu přidat ještě další mikinu.

Představte si to asi takhle: je ráno. Teplota se pohybuje okolo 6 °C. Vylézáte z auta a venku je Vám zima (Mně tedy určitě.). Na mikinu proto oblékám lehkou a skladnou péřovku. Obouvám boty, návleky a balím batůžek. S prvními kroky do kopce začínám pociťovat teplo, které se mění v horko. Sundávám péřovku. Případně dooblékám lehkou nepromokavou a větru odolnou bundu. Počasí se lepší, slunce otepluje skotskou krajinu, ale vítr sílí s každým krokem vzhůru. Sundávám tedy funkční mikinu/rolák a nechávám lehkou bundu.

Nejdůležitější pravidlo: Nezpotit se. Případně se pokusit nezpotit. A zároveň neprochladnout. Což znamená, mít vždy možnost sundat a obléci nějakou vrstvu. Toho bohužel jednou zimní bundou nikdy nedocílíte.

Druhé pravidlo: Při zastávce nečekat na to, až vychladnu a začne mi být zima. Po příchodu na pauzu se okamžitě přiobléci.

Navigace

Ve skotské krajině se můžete pohybovat s absolutní volností. Můžete se vydat přes kopce, aniž byste respektovali jakýkoli cestou vymezený směr. Většina zdejší krajiny je totiž bez značení a k tomu ještě bez cest. Má to své výhody i nevýhody. V první řadě je potřeba znát umění navigace a práce s kompasem. Bez mapy, případně GPS navigace to ve zdejších horách nezkoušejte. Neméně důležitou znalostí je umění čtení terénu. Občas se vyplatí si zajít i několik kilometrů, než abyste se brodili v bažinách po pás.

První pomoc

S navigací souvisí i neméně důležitý balíček první pomoci. Kromě obyčejných náplastí a obvazů se vyplatí nezapomenout i na tepelnou stříbrnou fólii, která Vás v případě nutnosti udrží v relativním teple.

Jídlo a pití

Ve Skotsku je vody dost, možná až moc. Na pití tedy nebudete potřebovat více než půllitrovou lahev. Doplnit můžete téměř v každém potoce. Příroda je zde čistá. Čím víc do hor půjdete, tím čistší prameny potkáte.

Problém je s jídlem. Skotsko, zvláště na severu, je velmi opuštěné. Na každý den si tedy zabalte svačinku, která doplní potřebné kalorie. Nezapomeňte, že v horách spálíte víc, než během běžného dne v kanceláři za počítačem.

258 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page