top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Whisky festival Islay


Festival Feis Ile

Pokud se mezi znalci whisky budete chtít ukázat, začněte mluvit o skvělém ostrově na západě Skotska, Islay. Na ploše 619,6 km2 se tu nachází 8(!) palíren whisky a další dvě se staví. Islay (čti „Ajla“) je vedle oblasti Speyside považována za skotské centrum palíren kvalitních jednosladových (single malt) whisky. Specifikem zdejších whisky je výrazná rašelinová chuť, kterou se docílí pálením rašeliny během procesu sladování.

Islay je kromě whisky nadšenců velmi populární i pro ornitology. V zimě zde například můžete najít tisíce zimujících hus. Za zmínku stojí i několik archeologických lokalit, keltské kříže a Finlaggan, dům Pánů z Islay. Vraťme se ale k whisky, která se na ostrově nejen pálí, ale i hojně ochutnává.

Piješ, piju, pijeme!

Nejznámější je osmidenní whisky ochutnávka, která probíhá během zdejšího festivalu Feis Ile. Během něho whisky doslova teče proudem. Představte si to asi tak: osm palíren= osm dnů veselí. Každý den se pije jinde. Každý den je „den otevřených dveří“ v jiné palírně. A jak se říká, na Islay se pije opravdu „první liga“. Červené podnapilé tváře a motající se turisti jezdí osm dní od jedné palírny ke druhé.

Že je ve světě whisky opravdu hodně financí pochopíte právě během zdejšího festivalu. Whisky se totiž rozlévá zcela zadarmo. A to i lahve, které vás v obchodu vyjdou na 40-60 liber (cca 1200 – 1800 Kč). Dlouhé pulty, kde si můžete vybrat mezi 12ti letou nebo třeba 18ti letou whisky se otevřou k dispozici návštěvníkům v 10:00 a zavírá se ... s ránem.

Během festivalu si kromě ochutnávek můžete užít i doprovodné akce. Prohlídky palíren, ukázku opravy sudu, nebo třeba posezení s ředitelem palírny a školu přípravy koktejlů, to jsou hlavní z vedlejších lákadel otevřených dní. V palírnách samozřejmě nechybí ani občerstvení. K whisky dostanete nějaké ty oříšky a chipsy. Ve stánku si pak můžete koupit od párků přes burgry po pizzu v podstatě cokoli.

Výborná reklama a spokojení pijáci

Whisky festival je vlastně skvělou reklamou a výborným marketingovým tahem palíren. Je pravda, že se whisky „vylije“ za jeden den otevřenách dveří opravdu hodně, na druhou stranu, kolik byste zaplatili za velmi spokojené zákazníky, kteří se o zážitky ze své báječně strávené dovolené budou chtít rozdělit se všemi svými známými. Výborná reklama k nezaplacení a ostrovní whisky tím získá na popularitě.

Na festival jezdí nejenom fanoušci whisky, kteří se chtějí na osm dní položit do alkoholové lázně, nýbrž také sběratelé whisky a majitelé whisky prodejen. Důvodem nejsou informace o aktuálních trendech ve výrobě, nýbrž „festivalové lahve“. Každá palírna totiž v rámci festivalu otevřeje a nalahvuje jednu speciální „Festivalovou whisky“. Její cena se pohybude dle popularity palíren od 60 do 130 liber za lahev (cca 1800 až 3900 Kč). Pokud chcete někde zainvestovat s jistým ziskem, je to právě v tuto chvíli. Lahev se speciálním číslem, kterou na festivalu koupíte za 130 liber druhý měsíc prodáte už za 200 liber. A když počkáte několik let, může se cena vyšplhat až na tisíce liber.

Skvělá investice? Whisky!

Festival je rok od roku populárnější, což koliduje s náladou místních. Jindy usměvavá malá komunita ostrovanů se během festivalu raději moc neukazuje. Turisti jsou totiž všude a svým počtem převyšují počet zdejších obyvatel. Jeden z hlavních problémů jsou zácpy. Jindy poklidné silnice, kde se protijedoucí automobily musí vzájemně vyhýbat na speciálních rozšířených usecích, jsou nyní přeplněné automobily z půjčoven, jejich řidiči netuší, jak se ve zdejším provozu zorientovat. Problém nastává i kvůli jízdě vlevo, na kteoru většina návštěvníků pocházejících převážně z kontinentní Evropy není zvyklá.

A teď ta nejdůležitější informace. Současné otevřené palírny Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin a Laphroaig můžete v roce 2017 vrámci festivalu Feis Ile navštívit od pátku 26. května do soboty 3.června.

 

​​​​

59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page