top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Život ve Skotsku: „Na teploty se nedívám. Důležité jsou mraky a vítr.“


Turisti si často neuvědomují, že situace ve Skotsku je úplně jiná než u nich doma. Tak předně: Zdejší nejvyšší vrcholky dosahují nadmořské výšky 1344 m, což je zhruba výška naší Lysé hory, na které sem tam uvidíte nějaký ten strom/les. Ve Skotsku jsme ovšem mnohem více na severu, což znamená, že od výšky 800 metrů nad mořem se v podstatě pohybujete v pásmu lišejníku, mechu a kamení.

Vřerejší předpověď? Jako včerejší zpráva = stará!

Náročnější podmínky jsou způsobeny i nepředvídatelností počasí. Pokud si myslíte, že můžete věřit včerejší předpovědi počasí, jste na omylu. Tak jak se v České Republice mění na horách počasí během chvíle, tak se ve Skotsku mění počasí v celé zemi. Na horách je pak situace ještě vyhrocenější. Srážkové mraky mohou přijít během chviličky a udělat z překrásné horské túry nejhorší den vašeho života a naopak.

O tom, co si s sebou zabalit na jednodenní nebo i vícedenní túru jsem napsala už dva články. Co je ovšem ještě důležitější je nepodceňovat zdejší podmínky a vědět, jaká situace může nastat. Nejdůležitější ze všeho je pak znát své schopnosti, dovednosti a limity. Většina hor a divoké skotské krajiny je totiž bez telefonního signálu. Dovoláte se tady tak akorát zdejším červeným jelenům a srnkám a pomoci si většinou budete muset sami.

Jak poznat, že se blíží nebezpečí jen z okolních mraků?

U nás tak trochu zapomenutá skautská disciplína je čtení počasí z mraků. Každý tvar mraku o sobě poví mnohem víc, než den stará předpověď. Mezi základní mraky patří Cirrus – takzvaný „vypršený mrak“. Jedná se o jemné tenké vlasovité mraky (jako koňský ocas), ze kterých nikdy nezapší. Tento mrak přichází na oblohu po výrazném dešti, případně jako předzvěst příchodu teplé fronty. V podstatě se jedná o dobrý mrak- můžete být v klidu.

Velmi častým je ve Skotsku středně vysoký mrak Nimbostratus. Poznáte ho jako celozataženou oblohu, ze které konstantně prší. Pokud se budete pohybovat v horách, kromě deště může tento mrak tvořit i ledové krystaly. Jenže teď přichází na řadu skotská specialita: vítr. Zdejší vítr je totiž natolik silný, že dokáže mnohakilometrový mrak bez problému rozcupovat na kousky. V takovém případě vznikají velmi časté lokální srážky. Svítí sluníčko a přesto prší. Případně vidíte, že prší na vedlejším kopci, ale k vám se déšť už nedostane.

Chcete vidět bouřky? Vraťte se do České Republiky

Na rozdíl od České Republiky tady zřejmě nepotkáte žádný bouřkový mrak (například Cumulonimbus), který se u nás tvoří hlavně během horkých letních dusných dní. Mnohem častější je ve Skotsku Stratocumulus, který ve zdejších horách často zakrývá výhled. Tento mrak může „narazit“ na zemskou překážku a může začít pršet. Nemělo by se ale jednat o celodenní déšť, spíše vás čeká jen přeháňka.

Velmi častým jevem je i Mlha, která se tvoří stejně jako u nás v údolí mezi kopci, případně nad mokrou plochou, jijíž vodní složka se předchozího dne vypařovala do okolního ovzduší a přes noc zchladla a zkondenzovala.

Ať už se ve skotské přírodě budete pohybovat kdekoli, nezapomeňte se občas od zdejší krásné země odtrhnout a podívat se vzhůru. Dle postupu mraků můžete velmi rychle zjistit, kdy k vám dorazí „problém“ a náležitě se předem připravit. Zdejší srážky totiž většinou přichází neočekávaně, najednou, z čista jasna.

 

191 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page