top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Secret Bunker, St. Andrews a Dunnottar Castle


Přiznávám se, že návštěva východní části Skotska mě nikdy nijak nelákala. Vždycky jsem tuto část považovala za nudnou. Nejsou tu totiž žádné hory nebo skalnaté pobřeží. Právě naopak. Jedná se o rovinatý úrodný kraj. Ve vnitrozemí najdete rozlehlé pastviny a pole, na pobřeží zase staré rybářské osady. Oblast Fife je prostě úplně jiná než drsné západní pobřeží.

Jenže kam vyrazit na výlet, když vám na návštěvu přijedou „nechodící“ příbuzní? Abychom něco nového objevili i my, rozhodli jsme se prozkoumat i výše zmiňovanou oblast Fife. Z Edinburghu tedy vyrážíme na sever. Přejíždíme most u Queensferry a pokračujeme podél pobřeží skrz rybářské vesnice Anstruther a Crail na sever.

Skotský tajný kryt

Naší první zastávkou je typicky turistická atrakce Scotlands Secret Bunker (Skotský tajný kryt). Podzemní vojenská stavba se nachází necelých sedm kilometrů od Anstruther směrem na St. Andrews. Bunkr byl až do roku 1994, kdy skončila studená válka, přísně utajovanou vojenskou stavbou. Dokáže pojmout na 300 lidí a v případě jaderné války měl fungovat jako nové skotské administrativní centrum. Od jeho odtajnění nebylo v bunkru nic upravováno. Najdete tu tak autentické ložnice, místnosti s vysílačkami i kontrolní centra.

Parkujeme auto hned vedle stíhačky a tanku. Procházíme skrz nevkusný obchůdek a noříme se do betonového podzemí. Klesáme o 30 metrů níž. Okolo nás jsou čtyři a půl metru široké železobetonové stěny. Procházíme skrz betonový koridor a přemýšlíme, jak by se tady asi dalo přežít. Cítím se trochu klaustrofobně. Nic příjemného.

Pokud máte rádi cokoli spojeného s vojenskou kulturou a zbraněmi obecně, pak byste si zdejší návštěvu neměli nechat ujít. Otevřeno zde mají od dubna do října každý den vždy mezi 10:00 – 17:00. Za vstup zaplatíte 12,50 liber. (Více informací na: www.secretbunker.co.uk)

St. Andrews

Po návštěvě vojenské památky nasedáme do auta a ujíždíme dále na severozápad. Naším druhým cílem je Mekka golfu a jedno z nejvýznamnějších univerzitních měst ve Velké Británii, historické městečko St. Andrews.

Parkujeme auto na jednom z mnoha místních přeplněných parkovišť přímo před rozvalinami zdejšího hradu, St. Andrews Castle a jdeme se projít okolo skalnatého pobřeží. Před námi se otevírá pohled na zbytky velkolepé katedrály, St. Andrews Cathedral, která byla v době své slávy největší katedrálou ve Skotsku.

Budova byla založena již okolo roku 1160. Dokončena pak v roce 1318. Její úpadek zapříčinila reformace v 16. století, kdy byla katedrála totálně vypleněna a zničena. Budova chátrala až do 20. let 19. století. Do dnešních dní zbylo z kdysi obrovské katedrály pouze torzo.

Procházíme se po volně přístupných pozemcích. Místní zdejší prostor využívají jako park, k piknikům a procházkám. Obdivujeme středověkou architekturu, obcházíme zbytky budovy, a pak už zacházíme do kamenného města. Procházíme kolem historických univerzitních budov z 15. století. Je slunečná neděle. Všichni jsou venku a užívají si krásného počasí. Kupujeme si „pravou italskou“ zmrzlinu a procházíme městem zpět směrem k autu.

Hrad Dunnottar Castle

Poslední z dnešních zastávek se nachází výrazně severněji než ony dvě předchozí. Hrad Dunnottar Castle mám na svém seznamu skotských „musím vidět“ už několik let, a tak nasedáme opět do auta a vyrážíme dál na sever. Po stech kilometrech přijíždíme na další přeplněné parkoviště nedaleko Stonehaven.

Dunnottar castle patří mezi nejdůležitější hrady ve Skotsku. Nejdříve byl obléhán Vikingy, pak se dostal do rukou národního skotského hrdiny Williama Wallace (Statečné srdce) a v neposlední řadě sloužil i jako úložiště skotských korunovačních klenotů. Nyní patří ruiny Dunnottaru k jedněm z nejnavštěvovanějších skotských památek.

Za vstupné zaplatíte 7 liber. Pokud se vám ale nebude chtít platit, můžete se pouze procházet okolo. Nejlepší fotografie stejně pořídíte už z vyhlídky před hradem. (Více informací na: www.dunnottarcastle.co.uk)

 

58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page