top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Mont Saint-Michel a Saint Malo


Lidi z Normandie a Bretaně se mezi sebou moc nemusí. Důvodem může být i odvěký spor o místo původu alkoholického kvašeného jablečného nápoje cideru, nebo třeba hranici jejich území. Dost často se tak dozvíte, že jedno z nejnavštěvovanějších a nejturističtějších míst Francie, ostrůvek Mont Saint-Michel, se nachází v Bretani… Kde je pravda u cideru nevím. Co se ale týče Mont Saint-Michel, ten je v současné chvíli (bohužel pro Bretaňce) na území Normandie.

Vzdušnou čarou třicet kilometrů na východ od Saint-Malo a šedesát kilometrů na sever od Rennes se v tekoucím písku nachází ostrov, který nemine žádný turista projíždějící krásy severní Francie. Každý rok sem přijede na tři miliony turistů! Sezóna tu nekončí nikdy. V letním období to tady musí být dvěma slovy doslova: turistické peklo.

Popularita zdejšího místa se samozřejmě odráží i v místních cenách. Pokud nepatříte mezi milionáře, na hotelový pokoj na ostrově rovnou zapomeňte. Místo toho doporučuji přijet k ostrovu opravdu brzy ráno a předejít tak návalu turistů, kteří město začnou plnit okolo desáté hodiny.

Naposledy jsem Mont Saint-Michel navštívila před jedenácti lety. Všechno se od té doby změnilo. Dříve se parkovalo přímo u ostrova a člověk musel dávat pozor na přílivové a odlivové vlny. Jedenáct let a několik kilometrů do vnitrozemí je najednou zbudované obrovské záchytné parkoviště. Na celodenní parkovné si připravte něco okolo 15 euro. „Aspoň, že vás k ostrovu dopraví zadarmo místní kyvadlová doprava,“ myslím si, zatím co nastupujeme do plnícího se autobusu.

Vystupujeme na novém mostě z roku 2014. Před námi ční typická pohlednicová silueta ostrova. Kamenné městečko s opatstvím se pomalu zužuje vzhůru až k vrcholové budově katedrály, na jejíž špičce se leskne zlatá socha Sv. Michala.

Procházíme skrz obranou kamennou bránu a noříme se do víru turistického městečka, které tvoří síť hotelů, restaurací, kaváren a obchodů se suvenýry a lokálními produkty. Najdete tu i muzea nebo třeba poštu. Stoupáme vzhůru a dostáváme se k prvním budovám opatství. Platíme vstupné (10 euro; osoby do 26 let mají vstupné zadarmo) a postupujeme po úzkém schodišti dále vzhůru.

Ocitáme se před budovou katedrály. Kromě nádherného výhledu po širokém okolí obdivujeme i místní kamenickou práci. Z katedrály procházíme přes rajský dvůr do klášterních částí a nakonec končíme vyplivnuti v obchodu se suvenýry. „Bez návštěvy katedrály a opatství, by návštěva Mont Saint-Michel nebyla úplná,“ myslím si, když opět nasedáme do auta a vyrážíme tentokrát směrem na západ.

Saint Malo, Bretaň

Naším cílen je jedno z nejkrásnějších městeček v severní Bretani, větrem a vlnobitím bičované Saint Malo. Přijíždíme do města, které je i nyní, na konci října, zaplaveno turisty. Nacházíme jedno z posledních volných míst na místním parkovišti a jdeme se podívat na pláž Plage de l´Éventail.

Je odliv. Dostáváme se až k pevnosti Fort National, kterou kolem dokola obcházíme. Před námi je město a jeho hradby. Vracíme se do města k hradu Chateau de Saint-Malo a stoupáme po kamenných schodech na hradby.

Procházíme město kolem dokola, a poté se noříme do jeho uliček. Restaurace za restaurací, obchody se suvenýry, oblečením, botami, hotely a konečně i katedrála Cathédrale Saint-Vincent.

Po dvouhodinové návštěvě máme místního hluku a přeplněných kaváren dost. Vracíme se raději domu.

 

69 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page