top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Vannes a Nantes, Francie


I přesto, že se v Nantes nachází Hrad vévodů z Bretaně, v současné době město spadá do správní oblasti Loire-Atlantigue. Nantes má za sebou dlouhý historický vývoj. První zmínky jsou dochovány z období antického Říma, kdy se zde nacházel malý přístav. Z malého přístavu se rychle stalo hlavní město provincie a ve století 17. se už mluví o Nantes jako o největším přístavním městě ve Francii.

V roce 2012 je zařazeno do kategorie Gamma světových měst. Po Paříži, Lyonu a Marseilles je Nantes čtvrté nejvýše oceněné město ve Francii. Jen o rok později dostává Nantes ocenění za péči o městské životní prostředí „European green Capital Award“.

Nantes je jedním slovem zelená. Ve městě najdete okolo stovky městských parků. Nejstarší je volně přístupná botanická zahrada Jardin des Plantes, která byla založena již v roce 1807. V Nantes nejde pouze o kvantitu, ale hlavně o kvalitu. Zdejší zeleň je od solitérního stromu po velký městský park hýčkána.

Historické centrum se rozprostírá na mnoha kilometrech čtverečních. Ve městě se dochovaly památky z antického Říma, daleko častější jsou zde ale k vidění budovy z 18. a 19. století. Středověká část města se nachází v oblasti Le Bouffay, která je ohraničená gotickou katedrálou a Hradem vévodů z Bretaně.

Zajímavým místem je nákupní pasáž z 19. století, Passage Pommeraye, která do teď funguje jako nákupní středisko. Ve městě se nachází známá továrna na sušenky LU. Její krásně zdobenou věž (symbol sušenek) z roku 1909 můžete obdivovat z hradního cimbuří.

Ve městě se samozřejmě nachází mnoho muzeí a koná mnoho festivalů. Za zmínku stojí i ostrov strojů, který nadchne snad všechny děti bez rozdílu věku :) . Pravidelně tudy například prochází velký dřevěný slon, který na okolo postávající stříká vodu. Projet se můžete i na úžasně malovaném dřevo-kovovém kolotoči, který vypadá jako atrakce z minulého století.

Nantes je multikulturní město s dlouhou tradicí a mnoha památkami, které stojí za to objevit. (Pozn. Z Prahy operuje přímou linku do Nantes letecký dopravce Volotea.)

Vannes

Vannes (čti „van“; v bretonštině „Gwened“) se nachází v severozápadní Francii, v Bretani, necelých 120 kilometrů severozápadně od Nantes. Město bylo založeno již před více než 2000 lety na břehu mořského zálivu Morbihan. Není tak významné ani velké jako Nantes, i přesto může návštěvníkovi nabídnout několik příjemných hodin procházek po historických památkách a monumentech.

Pokud nemáte automobil, nejjednodušeji se z Nantes do Vannes dostanete autobusem za 5 euro (dopravce Flixbus). Vannes není velké. Návštěva vám zabere něco okolo třech hodin. Ve městě se kromě mnoha hrázděných domů nachází i několik krásných sakrálních staveb. Tou největší je gotická katedrála Sv. Petra. Následuje nedaleký klasicistní kostel Sv. Pola a barokní kaple Sv. Yves (Saint-Yves).

Okolo historické části města najdete výborně dochované středověké hradby a několik autentických městských bran, které fungují do teď. Součástí hradeb je i dobře zachovaná široká středověká věž, Tour du Connétable. Jednou z nejvýznamnějších městských staveb je původní hrad, nyní palác Chateau de l´Hermine, který byl od 13. až 17. století domovem bretaňských vévodů.

Ve městě se nachází i několik muzeí- archeologické v budově paláce Gaillard a muzeum umění Musée de la Cohue.

Vannes si zamilujete, necháte-li se pohltit atmosférou úzkých středověkých uliček s vůní tradičních pekáren. K návštěvě stačí prostě vyjít do ulic a jenom se tu chvíli toulat.

 

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page