top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Bretaňská městečka, Francie


Rochefort en Terre, Plöermel, Lorient

„Bretaň? Myslíš tu významnou úžasnou zemi mezi Francií a Belgií?,“ řekne vám (snad v legraci) téměř každý Bretaněc. Ano, zdejší „národ“ je na svou zemi opravdu pyšný. Aby taky ne. Bretaň, která dala světu cider, postavila „první“ megalitické stavby (například ty v Carnac) a vynalezla dort, který se skládá z 1/3 mouky, 1/3 cukru a 1/3 másla. Ano, řeč je o šíleně sladkém Kouign-amann a to máslo je samozřejmě slané :) .

Místní svou kulturu milují a tradice nadále dodržují, což je vidět hlavně ve zdejších menších kamenných městečkách a vesnicích. Na rozdíl od České republiky tu nenajdete žádnou špinavou vesnici, za kterou by se místní jakkoli styděli.

Typické, opravdu krásné a mezinárodním turistům napolo skryté je městečko Rochefort en Terre, nacházející se dvacet kilometrů jižně od Plöermel. Rochefort en Terre je výborně dochované středověké kamenné městečko. Strohost kamenných fasád báječně kontrastuje s barevnými okenními rámy a výlohami přeplněnými tradičními řemeslnými výrobky.

Přízemní obchůdek tu má téměř každý dům. Najdete tu několik pekáren, cukráren a nechybí ani čokoládovna a pralinkárna. Z řemeslných výrobků tu jsou obchody s kůží, dřeven, šperky a samozřejmě i kované výrobky. Najdete tu ale i ochod s alkoholem lokální výroby, sypaným čajem, kávou nebo třeba drahými kameny.

Kromě kamenných domů ze 16. a 17. století zde samozřejmě nechybí ani kostel Église Notre-Dame-de-la-Tronchaye a zámek Le chateau de Rochefort, který má i vlastní muzeum.

Městečko Plöermel ve svém centru ukrývá jak historickou, tak moderní část. Najdete tu kamenné a hrázděné domy, kostela Église Saint-Armel, ale hlavně astronomické hodiny, které vynalezl a sestrojil zdejší mnich Bernardin (1812- 1876). Jeho práce je hodna malého zastavení.

Hodiny jsou tvořeny deseti kotouči, přičemž každý z „hodin“ ukazuje jiný čas a jiný údaj. První kotouč měří sluneční čas; druhý kalendářní; třetí řeší pozici měsíce v rámci jednotlivých roků, ročních období a znamení horoskopu; čtvrtý ukazuje rozdíl mezi hlavním časem a skutečným časem; pátý a šestý ukazuje standardní čas v různých časových zónách celého světa; sedmý se zabývá pozicí měsíce, země a slunce; osmý a devátý ukazuje noční oblohu nad Plöermel; a poslední desátý se zabývá pozicí slunce a zatmění během staletích.

Součástí hodin je i model naší tehdy známé soustavy. Tvoří ji Slunce, Merkur, Venuše, Země a náš Měsíc, dále Mars, Jupiter, Saturn a jeho šest měsíců a Uran. Neptun ani Pluto nejsou do soustavy zahrnuty, protože v době její konstrukce nebyly tyto planety ještě objeveny. Pokud budete v Bretani během konce května, zastavte se v Plöermel. Každoročně se tu koná velký karneval, největší v Bretani.

Přístavní město Lorient má za sebou mnoho staletí více méně úspěšného rozvoje. Dle mého názoru není zdejší město nijak zvlášť „hezké“. Historické centrum tvoří nákupní třídy a bary. Jedinou zajímavou památkou je věž Tour de la Découverte a nedaleké mlýny Moulin du Faouëdic. Ve městě ale nejde o památky.

Lorient je významný díky každoroční srpnové události, která už od roku 1970 zaplaví město téměř milionem turistů. Řeč je o Mezinárodním keltském festivalu, Festival interceltique. Do města přijíždí Keltové z celého světa (Bretaně, Cornwallu, Skotska, Irska, Walesu, Galicie, Asturie, Austrálie, severoamerické Acádie a z ostrova Isle of Man). S téměř milionem(!) návštěvníků se jedná o jeden z největších evropských festivalů vůbec.

Budete-li v srpnu projíždět Bretaní, rozhodně se zastavte!

 

28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page