top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Nusa Penida 2.


Den druhý:

Na ostrov Nusa Penida se jezdí hlavně potápět. K prozkoumání zdejších vod nepotřebuješ potápěčský kurz, ani žádné předchozí zkušenosti. Místní tě vše naučí „za pochodu“. Stačí dojít do přístavu nebo do jedné z mnoha zdejších škol (pozn. Na ostrově sídlí i česká potápěčská škola) a zeptat se. Za výlet lodí s jedním ponorem zaplatíš okolo 400.000 IDR. (cca 650 Kč).

Pokud tě (tak jako mě) potápění zas až tak moc nebere, můžeš si tu užít i šnorchlování. Masku a šnorchl ti půjčí na každé pláži už za 50.000 IDR (cca 80 Kč).

Kromě potápění, šnorchlování a krásných pláží tě Nusa Penida nadchne i skalnatým pobřežím. Vysoké bílé útesy najdeš například okolo pláže Pantai Atuh na východě ostrova. I přesto, že většina silnic byla nedávno opravena, pořád ještě musíš počítat se štěrkovými, hrbolatými a vodou vymletými cestami, které tě ale nakonec opravdu dovedou až do cíle.

Pantai Atuh

Na Pantai Atuh vede krásná nová asfaltka. Tedy až na posledních několik kilometrů, které se dají popsat spíš jako „menší adrenalinový zážitek“. Cesta končí na útesu. Dál už budeš muset pěšky. I tady zaplatíš vstupné a parkovné. (Něco okolo 20.000 IDR (cca 32 Kč).)

Doporučuji se před návštěvou pláže projít po vrcholku útesu. Výhledy na rozeklané skalnaté pobřeží jsou nepopsatelným vizuálním zážitkem. Přímo na vrcholku útesu je postavený malý domeček, takže pokud by ses tu chtěl ubytovat, stačí si místo zamluvit na webových stránkách www.booking.com.

Na pláž se dostaneš po několika stovkách různě vysokých a širokých schodů. Hold jsme pořád ještě v Indonésii, kde se architektura zas až tak moc neřeší :). Pláž s deštníky a občerstvením se nachází ukryta mezi dvěma skalnatými útesy. Za dobrého počasí si tady užiješ výhledy na okolní ostrovy. Moře je bohužel příliš mělké a plné kamení, takže koupání tady není ideální.

Den třetí: hory a útesy

Po dopoledním poflakování konečně nasedáme na motorku a vyjíždíme vzhůru do středu ostrova. Naším cílem je klášter Pura Puncak Mundi. Nikde nikdo. Ujíždíme po úzké asfaltce vzhůru do středu ostrova.

Motory našich skútrů burácí. S každým dalším kilometrem vzhůru se nám odhalují nové výhledy na Nusa Penidu i nedaleké Bali. „Ještěže máme navigaci. Bez ní bychom Pura Puncak Mundi určitě nenašli,“ myslím si, když ostře zahýbáme na betonovou panelku mezi keře.

Konečně se před námi objevuje pohled na druhou stranu ostrova. Jsme na vrcholu. Parkujeme a jdeme se podívat na zcela opuštěný chrám. Přesto, že jsme na jednom z nejvyšších míst ostrova, výhledy nám zakrývá bujná vegetace.

Obdivujeme zdejší klášterní architekturu, a poté už opět nasedáme na skútry a vyrážíme dál. Tentokrát na jedno z nejturističtějších míst ostrova- do zálivu mant, k přírodním skalním bazénkům Angel´s Billabong a ke skalnímu oblouku Broken Beach.

Cestou se potkáváme se zbytkem naší delegace. V Sompang se začíná silnice ztrácet a my přijíždíme na rozrytou bahnitou cestu. Po půlhodinové adrenalinové jízdě parkujeme nad skalními bazénky Angel´s Billabong. Sesedám celá rozklepaná ze skútru a děkuji všem svatým, že jsem nemusela řídit. Scházíme po betonových stupních, a brzy se před námi objevuje přírodní bazének. Ještě několik schodů a v tom přistane na útes obrovská vlna, která rozvíří poklidnou hladinu bazénu. Svlékáme se do plavek a od přírodní hrany bazénu, kam každou chvíli přistává nová vlna, si držíme odstup.

Skalní oblouk Broken Beach se nachází jen kousek od přírodních bazénků. Ani ne po deseti minutách přicházíme k obrovskému kráteru s mořskou vodou. Naproti nám je skalní oblouk a dál už jen širý oceán. Zdejší místo je opravdu velmi fotogenické, a tak fotíme ze všech sil :) .

Dnes máme v plánu ještě jedno velmi překrásné a samozřejmě turistické místo: pláž Kelingking, konkrétně skalní vyhlídku nad touto každoročně oceňovanou pláží. „Ještě před rokem tu byl jen jediný stánek, kde sis mohla dát tak akorát zalévané nudle a kokos,“ informuje mě kamarád při pohledu na jeden stánek s občerstvením vedle druhého.

Scházíme až k vyhlídce, kde nás čeká jeden z těch v životě nezapomenutelných pohledů. Slunce se chýlí k obzoru. Za ostrou hranou vysokého útesu se bělá překrásná pláž. Z jedné strany ohraničená mořem, z druhé příkrou stěnou obrovského útesu. Cesta dolu je z bezpečnostních důvodů zavřena. I tak ale sestupuji o několik výškových metrů níž, odkud je báječný výhled na okolní útesy.

Pokud se někdy budete pohybovat okolo ostrova Nusa Penida, určitě si nenechte ujít výhled ze skal nad pláží Kelingking. Dle mého názoru se jedná o jedno z nejhezčích míst tohoto ostrova.

 

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page