top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Ben Rinnes, 840 m n. m.


Výstup na vrchol ve whisky kraji

Ben Rinnes je další velmi populární skotský vrchol. Pokud se sem vypravíte během víkendu, kdy předpověď hlásá slunečné počasí, připravte se na rodinky s dětmi, pejskaře, běžce a jiné sportovce, kteří zdejší oblast berou jako svou tréninkovou základnu. Na vrcholu tak ani v zimě nebudete sami.

Hora se nachází severně od Národního parku Cairngorms v oblasti Speyside. Pokud se sem budete chtít vypravit, připravte se na čtyřhodinovou jízdu, během které překonáte vzdálenost více než 270 km. Aby se vám tak dlouhá cesta vyplatila, doporučila bych výšlap spojit s návštěvou zdejších palíren whisky, a zůstat v oblasti alespoň pár dní.

Z Edinburghu se vydejte po dálnici M90 směrem na Perth, která potom pokračuje jako A9 na sever až do Thurso. Po Aviemore odbočte na A95 směřující na Grantown on Spey. V Aberlour u veterinární kliniky (Veterinary Centre) odbočte doprava a pokračujte po jednoproudé cestě vzhůru přes Edinvillie, až se dostanete do úzké doliny mezi dvě hory. Auta zde parkují okolo silnice a vpravo si určitě všimnete branky a štěrkové cesty, která vede po úbočí kopce vzhůru. Tady zaparkujte a začněte se připravovat na výšlap.

Zabalte si dostatek tekutin a jídla. Na rozdíl od jiných skotských hor zde totiž po cestě nepotkáte žádný zdroj vody. Dle publikací by vám výšlap neměl zabrat více než 3 až 4 hodiny. Trasa je velmi jednoduchá a na vrchol vede suchá široká štěrková cesta. I tak byste se ale měli vybavit mapou a kompasem, případně GPS. Ve Skotsku (zvláště v horách) nikdy nevíte. Mraky a mlha mohou přijít rychleji, než si dokážete představit. Zvláště na vrcholu tak můžete velmi jednoduše ztratit orientaci, což může vést k fatálním následkům.

Já jsem Ben Rinnes navštívila v rámci túry po dálkové trase Speyside Way. Obrovský batoh, který jsem tahala celé dny na zádech, jsem konečně u paty hory mohla odhodit do křoví. Otevřela jsem branku, zavřela jsem branku a s vodou, 200 g mandlí, GPS, mapou a slunečními brýlemi jsem začala stoupat po příjemné cestě vzhůru. Foukalo. Vítr vál tak, že jsem byla ráda za kvalitní výbavu a po cestě jsem příliš nezastavovala.

Po několika minutách jsem už dorazila na první vrchol, Round Hill (411 m), kde na mě už čekal výhled na Ben Rinnes. Nezdržovala jsem se a pokračovala pozvolným stoupáním na Roy´s Hill (535 m). Druhá polovina cesty vzhůru začíná mírně skopce, a poté nastává závěrečné prudké stoupání, během kterého se vám odkrývají výhledy na pohoří Cairngorms a rovinatou oblast Speyside.

Přestože byl únor, cesta vzhůru byla téměř bez sněhové pokrývky. Sníh a led se objevil až na vrcholu. Kde válo tak, že jsem po pěti minutách nadšeného vzdychání nad zdejšími výhledy raději otočila zpět do údolí.

I přesto, že jsem batoh odhodila na viditelné místo, nikdo se ho za celou dobu mého výstupu a sestupu (2,5 hodin) ani nedotkl. Opět jsem se přesvědčila, že ve Skotsku, zvláště v severní oblasti, je opravdu bezpečno.

 

19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page