top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Conic Hill, Balmaha


Jednoduchá skotská túra

Pokud se necítíte fit na pořádnou skotskou túru, případně nemáte čas, doporučuji se vypravit alespoň na Conic Hill. Výšlap na kopec, který se zvedá nad malinkou přístavní vesničkou, Balmaha, je nenáročný a zabere vám méně než 2 hodiny času.

Do Balmahy, která leží u jezera Loch Lomond, se dostanete z Glasgow po silnici č. A 809. Cesta autem vám bude trvat necelou hodinku. V Balmaze zaparkujte na zdejším velkém parkovišti u informačního centra, zabalte lahev na vodu, nepromokavou bundu, boty, které cestou nejspíš ušpiníte od bláta a vyrazte po žlutých šipkách označujících dálkovou trasu The West Highland Way vzhůru.

Široká cesta vás zavede do lesa, ze kterého po několika minutách vyjdete na typicky skotskou vřesovištní louku. Projděte přes branku oddělující louku s pasoucími se ovcemi od lesní vegetace, a pokračujte okolo potoka stále vzhůru.

Přestože trasa není značená tak, jak to známe z české krajiny, ztratit se tu téměř nemůžete. Na vrchol vede pouze jedna zablácená pěšinka. Conic Hill je navíc mezi turisty poměrně populárním vrcholkem, takže se nemusíte bát, že byste na vrcholu byli sami.

Pěšinka vás zavede mezi dva menší kopečky. Pokud jste výšlapem už nyní unaveni, a chcete se vrátit, vyjděte alespoň na jeden z prvních vrcholků, ze kterého se vám otevře výhled na nejstarší skotské chráněné území, Loch Lomond a Trossachs. Možná vás tento výhled znovu namotivuje, abyste se vypravili dál, a tak po několika dalších minutách přicházíte na vrchol Conic Hill (361 m).

Conic Hill je prvním vyšším „kopcem“, ze kterého se můžete pokochat pohledy na jih, kde se rozkládá skotská nížina (Lowlands) a na sever, kde začínají vystupovat již první vrcholky skotské vysočiny (Highlands). Pokud budete mít štěstí na počasí, z Conic Hill uvidíte „strážný horu“ Ben Lomond, stejnojmenné ledovcem vytvořené jezero i hory na západ od jezera.

My jsme se na Conic Hill vypravili v sobotu odpoledne. Cestou nám jak jinak, pršelo. Věděla jsem, že nevlídné počasí se během několika málo kilometrů může změnit ve slunečný den, a tak jsem během jízdy z Glasgow nezoufala.

Přijeli jsme do Balmaha a zaparkovali auto na téměř plném parkovišti. Déšť jsme nechali za námi. Zabalili jsme věci a vypravili se směrem vzhůru. Už během prvních pár kroků nám došlo, že Conic Hill není jedním z vrcholů, kde budeme sami. Co chvíli jsme se vyhýbali turistům, kteří se vraceli z vrcholu zpět do údolí.

Vystoupali jsme na první vyvýšený vrchol. Přivítal nás pohled na jezero Lomond a jeho ostrovy. Severní hory uvízly ve zbytcích dešťových mraků a vrchol hory Ben Lomond nám zahalila neprostupná mlha. „Alespoň, že neprší,“ napadlo mě a při pohledu vzhůru jsem si posteskla. Vrchol Conic Hill právě zakryl mrak. I přes bílou mlhu jsme se rozhodli stoupat vzhůru.

Na vrcholu nás čekala rozbahněná plošina a mlha. Při pohledu vzhůru bylo ale vidět modré nebe. Nepřestali jsme doufat. Dali jsme si svačinku a vyčkávali. Jako první se nám otevřel pohled na rovinatý jih. Čekali jsme dál, a pak to přišlo. Otevřel se nám pohled na jezero Loch Lomond a okolní hory, které se koupaly v mracích. Nádhera. Po několika dalších minutách jsme se rozhodli pro cestu zpět. Přeci jen, slunce zapadalo a před námi byla ještě cesta zpět do Glasgow.

 

90 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page