top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Glen Nevis a Steal Waterfall


Jednoduchý skotský výlet

Údolí Glen Nevis se nachází jihovýchodně od městečka Fort William. Zvláště během slunečného letního dne jsou místní výhledy jedněmi z nejkrásnějších z celého pevninského Skotska. Pokud vám zdejší krajinné obrazy přijdou nějak povědomé, pak jste možná viděli některý ze slavných filmů, který se zde natáčel (Rob Roy nebo Statečné Srdce).

Ze zdejšího údolí vede i „nejjednodušší“ trasa na nejvyšší britský vrchol Ben Nevis (1344 m), takže zde můžete v podstatě celoročně očekávat návaly turistů. I pokud nemáte k dispozici osobní automobil, můžete se do údolí dostat veřejným linkovým autobusem č. 44, který vyjíždí z autobusového nádraží ve městě. Autobus zastavuje u hostelu SYHA (kde začíná výstup na Ben Nevis) případně se s ním můžete svézt až k parkovišti u spodních vodopádů (Lower Falls).

Pokud se budete chtít vypravit k Steal Waterfall, budete muset jít dál pěšky. Pokud ale máte k dispozici automobil, můžete směle pokračovat vzhůru k parkovišti, které ukončuje zdejší silnici. Odtud vede k vodopádu kamenitá jasně vymezená cestička, po které se nemůžete ztratit.

K vodopádům to je z parkoviště dva kilometry.

I přesto, že jsou vodopády výborně ukryté mezi zdejšími kopci, připravte se na to, že i mimo sezónu zde potkáte mnoho nevybavených turistů. Výlet není nijak náročný. Jedná se spíš o krátkou procházku, která vám i se zastávkou u vodopádů zabere maximálně dvě hodinky. Nezapomeňte si s sebou zabalit vodu a nějaké to občerstvení. Piknik u vodopádu se může stát zajímavým zpestřením túry.

Hned na začátku cesty nás zdejší tabule přesvědčí o tom, že rozhodně nemá smysl riskovat a scházet z vymezené trasy. Cestička vede po úbočí zdejšího kopce stále mírně vzhůru. Dole pod námi hučí rozbouřená horská řeka, ke které se s každým dalším krokem přibližujeme.

Po prvním kilometru již přicházíme do menšího užšího průsmyku. Říční koryto se zde s burácením zařezává do kamenného dna. Cestička se nyní téměř dotýká vodní hladiny. Pár kroků a před námi se otevře pohled do závěrečného údolí s vodopádem.

Po dalším půl kilometru se ocitáme téměř u paty vodopádu. Dělí nás jen široká řeka, kterou můžete buď přebrodit (nedoporučuji) nebo přejít po lanovém mostu.

Lanový most se nachází vpravo a je tvořen pouze třemi ocelovými lany. Po jednom půjdete a dvě další budete mít v úrovni ramen k přidržování. Pokud jste se na túru vypravili s malými dětmi, nebo pokud trpíte závratí, nejspíš zde vaše trasa bude končit. Doporučuji se vrátit k řece před vodopád a užít si piknik v trávě (pokud zrovna nepršelo :) ).

Ti z vás, kdo budou chtít pokračovat, přejdou lanový most a půjdou směrem k vodopádu, kterého se skoro mohou dotknout. Cesta zpět na parkoviště vede po stejné pěšince, jakou jsme se dostali vzhůru.

 

124 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page