top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Východní Lothian


Na jihovýchod od Edinburghu

Většina turistů přijíždějících do Skotska navštíví hlavní město, Edinburgh, zavítá do Glasgow, města největšího, případně se ještě podívají na ostrov Skye nebo objedou Vysočinu (Highlands). Vše záleží na času a rozpočtu výletu. Jihovýchodní část Skotska nikoho příliš nezajímá. Nejsou zde totiž „největší skotské perly“, za kterými se do země většina turistů žene. I tak tato oblast stojí alespoň za malý výlet. Zvlášť pokud jste se ocitli v Edinburghu na delší dobu a všechny místní atrakce už znáte zpaměti.

Zvolíte-li při cestě na východ malou klikatící se pobřežní cestu směřující do Dunbar a dále do Brewick-upon-Tweed, určitě neuděláte chybu. Není to cesta nejrychlejší, zato rozhodně patří k nejkrásnějším. Z neklidného, přecpaného Edinburghu vás vyvede skrz pobřežní klidné vesničky a městečka do přírody.

Po cestě se můžete zastavit u starých opuštěných a polorozpadlých hradů Dirleton Castle a Tantallon Castle, které jsou nyní ve správě Historic Scotland. Zajet ke slaniskům a pláži, kterou tvoří dlouhá písečná duna u přírodní rezervace Aberlady Bay Nature Reserve. (Tu najdete mezi městečky Aberlady a Gullane.) Za zmínku stojí i výšlap na osamocený vrchol u městečka North Berwick, že kterého uvidíte na celé pobřeží a rovinaté vnitrozemí.

Pokud jste opravdu velcí sportovci, doporučuji si v Edinburghu vypůjčit kolo a zmíněnou trasu projet na kole. Jen nezapomeňte zámek. Jak jsme se sami přesvědčili, bohužel i ve Skotsku se krade.

Pobřežní viktoriánské městečko North Berwick najdete přibližně 40 km východně od Edinburghu. Kromě písečných pláží, krásných kamenných domů a poklidné atmosféry tu hned za městem najdete vrchol North Berwick Law. 187 m vysoký kopec sopečného původu zdoláte za několik minut. Auto nechejte na bezplatném parkovišti u paty hory, projděte skrz branku a vydejte se okolo kopce vzhůru. Na vrcholu na vás bude čekat stará pozorovatelna velryb, rozpadlý kamenný domeček a velrybí žebra (dle mého názoru odlitá z betonu).

Charakteristickou siluetu North Berwick tvoří ještě jeden vrchol, pět kilometrů na východ od města vzdálená pobřežní skála Bass Rock. Z té nespustí oči hlavně milovníci ptactva. Na 106 metrů vysoké skále totiž od jara do léta hnízdí stovky tisíc terejů, zobounů, mořských racků, papuchalků, alkounů anebo i buřňáků. Údajně nejlepším místem na pozorování tohoto místa je Scottish Seabird Centre, které má centrum v budově hned vedle přístavu.

Pokud máte rádi romantické zříceniny hradů, doporučuji navštívit hrad Tantallon Castle, jehož zbytky objevíte u pobřeží naproti výše zmiňované skále Bass Rock. Otevřeno zde mají od 1. 4. do 30. 9. každý den od 9:30 - 17:30 a během zbytku roku od 10:00 do 16:00. Dospělí za vstupné zaplatí 5,50 liber, děti (5-15 let) 3,30 a senioři 4,40 liber.)

Hrad je ze tří stran chráněn strmým srázem a vodou ze Severního moře. Čtvrtou, nejlépe přístupnou stranu, tvoří systém vodních hradních příkopů. Zbytky z dříve slavné budovy pochází ze 14. století, kdy byl hrad pevností skotského rodu Douglasů, hrabat z Angus.

Až si v klidu prohlédnete celé východní pobřeží, doporučuji se zpátky do Edinburghu vypravit přes vnitrozemí. Můžete to vzít přes Haddington, ve kterém se nachází největší farní kostel ve Skotsku, St Mary´s Church. Za návštěvu stojí i palírna whisky Glenkinchie Distillery. Otevřeno tu mají od Velikonoc do října denně 10:00 – 17:00 (v neděli jen od 12:00 – 17:00; v listopadu denně 12:00 – 16:00 a po zbytek roku pouze od po- pá 12:00 – 16:00. Za vstupné zaplatíte 10 liber. Více info na https://www.discovering-distilleries.com/glenkinchie/.)

 

94 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page