top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Opatství na ostrově Iona


Iona Abbey

Opatství na ostrově Iona je jedním z nejdůležitějších křesťanských center ve Skotsku a možná i v celé Velké Británii vůbec. Založeno bylo údajně roku 521, kdy na Ionu dorazil irský učenec sv. Columba.

Ve středověku byla Iona uznávaným místem vzdělanosti a umění. Život na zdejším 5 km dlouhém a 2 km širokém ostrově nebyl ale vždy jednoduchý. Do dějin místní komunity zasahovaly kromě nepřízně počasí i krvežíznivé nájezdy Vikingských válečníků. Ti zde drancovali a zabíjeli křesťanské mnichy šířící lásku a odpuštění.

Keltské křesťanství, světový unikát

Sv. Columba a jeho následovatelé díky značné správní samostatnosti na Ioně založili a postupně rozšiřovali specifickou tradici keltského křesťanství. Tu zde i nyní dokládají dva zbylé kříže z osmého století, St. Martin´s Cross (Kříž sv. Martina) a St. John´s Cross (Kříž sv. Jana), na kterých můžete pozorovat jak motivy biblické a piktské, kterým dominují vyobrazení hadů, tak i motivy keltských spirál.

Jak se dostat do Iona Abbey

Do Opatství se dostanete jednoduše. Vystoupíte z trajektu, projdete vesnici Baile Mór a budete pokračovat po jediné cestě na sever. Opatství je vidět ze všech stran. Nemůžete ho minout. U vstupu vás bude vítat malá budova s pokladnou. (Duben- září 9:30- 17:30; říjen- březen 9:30 – 16:30; Za vstup zaplatíte: dospělí: 7,10 liber, studenti a senioři 5,70 liber a děti 4,30 liber.) Ke vstupnému dostanete zdarma audio průvodce. Návštěva vám bude trvat okolo 1 až 2 hodin.

První budova, kterou můžete navštívit i bez placení je kaple sv. Orana z 11. století (St. Oran´s Chapel). Ta se nachází na Oranově hřbitově (Reilig Odhráin). Dle legend jsou zde pohřbeni králové z Irska, Norska, Francie i Skotska. Údajně by se tu měl nacházet i hrob Duncana a Macbetha.

Za zmínku stojí i středověká Ulice mrtvých (Street of Dead), kterou potkáte u výše zmiňovaného kříže sv. Martina před budovou opatství. Ještě než vstoupíte do hlavní budovy, zastavte se u studny, ze které se občerstvovali již přicházející středověcí poutníci. V dnešní době je studna zasypána kovovými mincemi. (Doporučuji zdejší vodu nepít.)

Hned vedle studny se nachází i svatyně sv. Columby (St. Coluba´s Shrine), jedno z údajných míst odpočinku místního zakladatele. Pak už musíte vstoupit do chrámové lodě opatství, jehož současná podoba je (prý) citlivou přestavbou původní budovy vystavěné okolo roku 1200 řádem Benediktinů. Ta už ale v 15. a 16. století doznala značných úprav, po kterých následovala kompletní rekonstrukce proběhlá během minulého století. V dnešní době je tedy dost těžké říci, jak vlastně původní budova vypadala, a zda se poslední nedávná obnova „podařila“.

Interiéry současného opatství jsou skromné. Kamenné zdi, sloupoví, menší i větší okna, vlhko, chlad a pocit středověké nevlídnosti tu ucítíte i dnes. Zvlášť pokud na Ionu zavítáte během deštivého počasí. Asi nejkrásnější částí celého komplexu je rajský dvůr s ambitem, kde najdete sloupoví se zachovalými středověkými hlavicemi, několik kamenů s rostlinnými motivy a několik soch.

Po prohlídce opatství se můžete vydat na návštěvu místního muzea, ve kterém jsou například uchovány nejkrásnější náhrobky z Oranova hřbitova a všechny možné nalezené historické artefakty a cennosti. Ven z komplexu se dostanete opět okolo pokladny, kde nezapomeňte vrátit audio průvodce.

 

120 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page