top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Poloostrov Ardnamurchan a cesta do Fort William


Nejzápadnější pevninský bod Velké Británie, opuštěná krajina, hrady i inženýrské skvosty dvacátého století

O Skotsku se mluví jako o posledním místě s nezkaženou přírodou v Evropě. Pokud chcete navštívit místo, kde se dá velmi jednoduše „zapomenout“, „ztratit“, pak zkuste poloostrov Ardnamurchan. Projíždět budete po jednoproudé klikatící se cestičce. 40 kilometrů řízení po zdejší jediné cestě vás vysílí na další hodiny :). Cesta, která vede okolo mořské zátoky Loch Sunart, vás zavede skrz staré dubové pralesy. Pokud máte více času, doporučuji zastavit na některém z místních parkovišť a zavítat do útrob zdejšího zeleného bludiště.

10 kilometrů = 30 minut jízdy

Pokud máte na pilno, pokračujte dál směrem k pobřeží, kde se les začne pomalu měnit na typicky skotskou vřesovištní krajinu. V poslední vesnici odbočte směrem na Ardnamurchan Point, nebo „Lighthouse“ (maják) a pokračujte ještě dalších několik kilometrů na skalnatý výběžek s 36 metry vysokým majákem. Údajně zde můžete pozorovat velryby, delfíny, tuleně i hnízdící ptactvo. (Při naší návštěvě jsme viděli jen jednoho tuleně a několik kormoránů.) V sezóně je zde otevřena i kavárna a muzeum.

Jen několik kilometrů od majáku se nachází záliv s osadou Sanna. Záliv, který je tvořen bílým písečkem láká k návštěvě mnoho turistů. Za dobrého počasí odtud uvidíte na okolní menší ostrovy a v sezóně potkáte mnoho hnízdících ptáků.

Cestou zpět do civilizace můžete zastavit ještě u jednoho zajímavého místa. Je jím hrad Tioram [:číram:], který se nachází necelé dva kilometry severně od vesničky Acharacle. Hrad byl vybudován na skalním výběžku v místě, kde se řeka vlévá do mořské zátoky. Přímo k hradu se dá dostat po písečné hrázi, která zvláště během přílivu nevypadá příliš stabilně. Během deštivého dne působí zdejší místo velmi nehostinně. I tak je ale hrad Tioram považován za jednu z nejmalebnějších skotských památek.

Silnice B 861, záchrana po klikatící se „jednosměrce“

Po silnici B 861 pokračujte směrem na sever. Konečně se dostanete na dvouproudou cestu, takže můžete zrychlit. Cesta vede okolo pobřeží, takže pokud se chcete dívat po krajině, doporučuji zastavit a vychutnat si zdejší výhledy v klidu a bezpečí. Kousek za Arisaig cesta navazuje na hlavní silnici A830 vedoucí mezi městy Mallaig a Fort William. Připravte se na rychlejší frekventovanější silnici, která vás za chvíli dostane k turistické mega-atrakci: viaduktu Glenfinnan a vyhlídce u Loch Shiel. V létě zde máte problém zaparkovat. Nyní, během deštivého jarního dne jsme, jsme na parkovišti byli téměř sami.

Neptunovo schodiště

Ještě před příjezdem do Fort William se můžete zastavit na poslední atrakci, kterou ocení hlavně všichni technici a inženýři. V městečku Banavie sledujte ukazatele na „Neptune´s Staircase“. Odbočte na velké parkoviště, zaparkujte a projděte se směrem k vodnímu kanálu.

Neptune´s Staircase (Neptunovo schodiště) je osm na sebe navazujících plavebních komor, které dokáží hladinu Kaledonského kanálu (Caledonian Canal) zvednout o 19,5 metrů! Kaskáda funguje i nyní. Pokud zrovna neprojíždí nějaká loď, můžete se okolo osmi komor alespoň projít a ocenit pokrokové inženýrství.

 

70 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page