top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Zdravotnictví ve Skotsku


Zdravotní péče

Jestli si myslíte, že český zdravotní systém stojí za starou bačkoru, tak jste asi ještě nebyli ve Skotsku. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že zdejší zdravotní systém je jedním slovem „katastrofa“.

Jiný kraj, jiný mrav…

Ve Skotsku je trochu jiný systém zdravotního pojištění než v ČR. Neexistují tady různé zdravotní pojišťovny, kterým každý měsíc platíte odvody ze svého platu. Zdravotní pojišťovna je jen jedna- stát. Po zaregistrování se na úřadu práce vám bude přiděleno několikamístné číslo, které funguje jako číslo pojištěnce, i jako číslo, pod kterým za vás váš zaměstnanec odvádí případné daně.

Zásadně bez kartičky pojištěnce

Ve Skotsku nepotřebujete kartičku pojištěnce. Pokud se vydáte k doktorovi, stačí udat vaše NINo (=National Insurance Number; Národní číslo pojištěnce). Zatím vypadá vše skvěle. Jednoduchý, propojený systém, ze kterého bychom si mohli vzít v ČR příklad. Jenže není všechno tak krásné, jak se zdá.

Háček č. 1: Objednání se k GP (=General Practice; obvodní doktor)

I přesto, že systém vypadá jednoduše a přehledně, ve skutečnosti se jedná o přebyrokratizovaný kolos. Bolí vás břicho, nebo máte vyrážku? První, co musíte udělat je zavolat svému obvodnímu doktorovi a sjednat si schůzku. První problém nastává už v samotném sjednání schůzky. Někdy vám totiž paní na recepci, se kterou vyřizujete volný termín, nabídne schůzku až za dva týdny (!). „Bohužel, pan doktor dřív volno nemá,“ omluví se vám a zapíše vás do kalendáře.

Asi si dokážete představit muka, která budete během příštích 14 dní prožívat. „Hlavně ať to není slepák,“ modlí se v takovém případě asi většina nemocných. Druhá část postupuje následovně: Otevřu internet a zjistím, co mi tak může být. Následně zajdu do lékárny a třeba mi tam pomohou.

Háček č. 2: Google it! (=Vygoogluj to!)

Přežili jste! Konečně nastal den, kdy máte sjednanou schůzku. Jako na potvoru svědivá vyrážka, která vás trápila celé dva týdny, mizí. I tak ale jdete k doktorovi. Doktor (náš obvoďák, který dermatologii studoval možná tak jeden semestr) se na vás s rozpaky podívá. Neví. A vy víte, že neví. Běžný postup? Pan doktor otevře počítač a začne vyhledávat na internetu. „Mohl by to být …, ale to by vás to nemělo svědit. Že by reakce na kosmetiku?...“ začne vyjmenovávat různé nemoci, které mu strejda Google vyplivuje. Nevíte, zda brečet, nebo se smát. Je vám z pana doktora trapně.

Místo toho, aby vás poslat na dermatologii, zkusí navrhnout vlastní řešení: „Tady máte kortkoidovou mastičku. To by mělo zabrat. Ještě vás pošlu na rozbor krve. Sjednejte si na recepci termín,“ uzavře pan doktor a vy víte, že kortikoidovou mast si na obličej patlat rozhodně nebudete.

Za další týden máte termín na krev. Přemýšlíte, co se asi tak z krve pan doktor dozví. „Výsledky budou za týden,“ informuje vás sestřička po odběru a vy si jen postesknete nad českým systémem, kde máte výsledky hned stejný den odpoledne.

Osobní specialista? Kde na to berete?

Pokud vám diagnóza vašeho obvodního doktora nestačí, musíte být tvrdí a o specialistu si přímo říct. V České republice jsme zvyklí na selský rozum a jít s problémem přímo k jádru věci. Mám vyrážku na obličeji? Objednám se na dermatologii. Neslyším, bolí mě ucho? Objednám se na ušní.

Snad každá žena má v ČR vlastního gynekologa. Ve Skotsku se na gynekologii dostanete pouze v případě závažných problémů. Prevence? Kdo by to platil?! Jediná prevence, na kterou máte nárok, je jedno vyšetření děložního čípku za 3 roky! Britové si to údajně spočítali. Je levnější léčit jednu rakovinu, než dělat drahá preventivní vyšetření všem.

Nakonec, nefunkční zdravotní systém, byl jeden z hlavních britských argumentů, proč opustit Evropskou Unii. „Místo toho, abychom dávali 50 mil. liber denně do EU, dáme je na zdravotní systém,“ zněly předvolební slogany. Smutné jsou také názory některých Britů, kteří si myslí, že spoustu přistěhovalců jezdí do Británie právě kvůli lepší zdravotní péči.

Je samozřejmě otázka, zda se po Brexitu zdejší systém opravdu nějak změní. Já tomu tedy nevěřím.

Skotsko je krásná země. Pokud tady ale žijete, je lepší neonemocnět.

 

292 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page