top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Dálková trasa Laugavegur


Trek z Landmannalaugar do Thorsmork

Oficiálně se za dálkovou trasu počítá každá cesta, která má minimální délku 100 km. Teorie a praxe se ovšem často rozchází, a tak se za dálkovou trasu považuje i nejznámější islandský trek z Landmannalaugar do Thorsmork (správně psáno Þórsmörk).

55 km divokou a rozmanitou krajinou jižního Islandu lze překonat během dvou až čtyřech dní, záleží na vaší kondici, počasí a plánech. Pokud budete mít o den či dva více času, doporučuji si trasu prodloužit až do Skogaru, který se nachází na jižním pobřeží a je známý hlavně kvůli obrovskému vodopádu Skógafoss, který je vidět z hlavní silnice.

Kde začít?

Oficiální začátek treku je v Landmannalaugar. Nenechte se mýlit. Kromě kempu s horkou sprchou, improvizovaného obchodu v dodávce a horkých pramenů zde najdete pouze lávová pole, řeky a duhové hory. Krajina je zde opravdu krásná, a pokud máte pouze jeden jediný den, doporučuji alespoň jednodenní návštěvu okolních kopců.

Až budete na googlemaps hledat silnice vedoucí do Landmannalaugar, zbystřete. Nacházíte se na Islandu. Z 300.000 Islanďanů žije téměř polovina v hlavním městě Reykjavíku. Zbytek se nachází roztroušeně při pobřeží, okolo kterého vede jedna hlavní okružní cesta s číslem 1. Téměř všechny cesty vedoucí do vnitrozemí jsou štěrkové a bez auta s pohonem 4x4 nemáte většinou šanci. Ani cesta č. F 225 a následně F224 vedoucí do Landmannalaugaru není výjimkou. Pokud se sem budete chtít vypravit vlastním autem, připravte se na řeky, potoky, kameny a sněhová pole, která budete muset co chvíli překonávat.

​Mnohem pohodlnější je zvolit dopravu linkovým autobusem. Z Reykjavíku vyjíždí „obrněný tank“ několikrát denně. „Vyhlídková cesta“ trvá přibližně čtyři a půl hodiny. Nezapomeňte se připoutat. Řidiči se toho nebojí a na výmolové cestě to hasí o sto šest.

Jen pro představu, jednosměrná cesta autobusem z Landmannalaugaru do Reykjavíku vás vyjde na 8000 ISK (V přepočtu přibližně 1600 Kč). Pokud budete svůj výlet chtít ukončit v Þórsmörk, také odtud se můžete několikrát denně dostat linkovým autobusem zpět do Reykjavíku. Stopování do Landmannalaugaru příliš nedoporučuji. Na cestě potkáte minimum aut, a pokud nějaké konečně pojede okolo, tak s velkou pravděpodobností bude už plné turistů.

Náš plán aneb cesta z jihu na sever - ze Skogaru do Landmannalaugaru

My jsme se rozhodli pro trochu netradiční směr. Bez problémů jsme dostopovali do Skogaru, který se nachází na hlavní okružní silnici č. 1. V informacích si zjistili předpověď počasí na další dny a vyrazili okolo místního vodopádu vzhůru směrem do Þórsmörk.

Podmínky treku

Dálková trasa Laugavegur je pro turisty otevřena pouze přibližně od poloviny června do konce srpna (záleží na aktuálních podmínkách). Před tímto obdobím a po tomto období jsou zavřené chaty a do Landmannalaugaru nejezdí žádné linkové autobusy. Samozřejmě, že je trek možné absolvovat i v době mimo sezónu. Připravte se ale na nulové zázemí, a pokud nastane jakýkoli problém, budete se muset postarat sami o sebe. Signál na mobilu zde opravdu nečekejte.

Kde spát a kempovat

Na Laugaveguru se nachází chaty, ve kterých se dá za poplatek cca 40euro přenocovat ve společných noclehárnách s palandami. Na některých chatách jsou i sprchy. Za pětiminutovou sprchu si ovšem musíte připlatit dalších 500 ISK (cca 100 Kč). Chaty je nutné předem rezervovat. Zvláště v období červenec a srpen se připravte na davy. Je to tak, Laugavegur si téměř žádný z turistů jedoucí na Island nechce nechat ujít L .

Pokud se budete chtít vláčet se stanem a kempovací výbavou, žádnou rezervaci potřebovat nebudete. Na Islandu oficiálně platí pravidlo, že pokud se nenacházíte v Národním parku, můžete kempovat kdekoli. Co se týká Laugaveguru, je kempování více než doporučeno v kempech v okolí chat. Není sice zákonem zakázáno kempovat jinde v okolí treku, ale v rámci zachování zdejších přírodních krás pro další generace je dobré kempovat na společných vyhrazených kempech. Samozřejmě, že zcela jiná situace je ve chvíli, kdy se nacházíte ve stavu nouze uprostřed bouře nebo jste zraněni. V takovém případě můžete kempovat opravdu kdekoli. Poplatek za kempovné v oficiálním kempu je 1800 ISK (cca 360 Kč) za osobu na noc.

Co s sebou

Buďte připraveni na cokoli. Cesty po zmrzlém či roztávajícím sněhu, brodění řek do půlky pasu, prašná lávová pole, vítr, déšť, sněžení, slunce, mínusové teploty v létě a mlhy, které se mohou znenadání objevit uprostřed slunečného dne, jsou jen malým výčtem hrozících nebezpečí.

Jedinou výhodou je fakt, že zde nepotkáte žádné nebezpečné zvíře. Všechna nebezpečí, která na vás budou čekat, jsou spojena se zdejší krajinou.

Ve vaší výbavě by neměl chybět dobrý spací pytel, karimatka, čepice, rukavice, péřová bunda, voděodolná bunda a kalhoty, mikina, merino spodní vrstva, šátek ale i sluneční brýle a opalovací krém s vysokým faktorem. Základem jsou dobré nepromokavé boty, žabky/sandále (na brodění ledovcových řek) a hodit se budou i návleky. GPS navigace/offline mapy v mobilu, lahev na vodu (pokud budete doplňovat u každého potoka, litr bude stačit) a lékárnička s termo-folií.

Jídlo

S jídlem nešetřete. Na cestě nepotkáte jediný obchod. Vybavte se potravinami bohatými na kalorie, které jsou ještě k tomu bez velkého obsahu vody. Tučný tvrdý sýr, salám, ořechy a sušené ovoce, čokoláda, sušené maso, z příloh pak kuskus, těstoviny, bulgur, čočka, pohanka a dobré je vzít i vločky na snídani. Ráno se nezapomeňte pořádně zalít – čaj + kaše je pro mě základ, ale každý má rád něco jiného.

Nakonec se nezapomeňte podívat na předpověď počasí na další den. Jak vám řekne každý z místních- sledovat předpověď na delší dobu než je následující den nemá smysl.

195 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page