top of page
  • Obrázek autoraKlara Skuhrava

Zabaleno do Santiaga


Co si vzít na pouť do Santiaga?

Ať už se vypravíte na svou dovolenou kamkoli, při balení věcí existuje velmi jednoduché pravidlo: Čím menší batoh si s sebou vezmete, tím méně věcí si do něj zabalíte. Na toto pravidlo byste měli myslet o to víc, pokud se chystáte vyrazit na pouť do Santiaga.

Může se to zdát úplně scestné, ale opravdu je možné se zabalit do batohu, který při výsledném vážení nepřesáhne šest nebo sedm kilogramů. Většina začínajících poutníků nevěří. Nevěří, že by na čtrnáct dní opravdu mohli potřebovat pouze 3 trička (jedno s krátkým rukávem, jedno s dlouhým a jedno tílko), že jim budou stačit jedny kalhoty a jedny kraťasy a že troje (čtvery) spodky a čtyři páry ponožek budou opravdu stačit. Začněme ale u esenciální složky výbavy: batohu a bot.

Batoh a boty

Batoh a boty jsou nejdůležitější výbavou každého poutníka. Batoh musí sedět jako ulitý. Při jeho koupi nezapomeňte do hlavní komory přidat nějaké závaží (= lezecké lano, nebo boty z vedlejšího oddělení). Batoh si pak pořádně vyzkoušejte. Zkuste se s ním projít po prodejně. Pokud vás už v obchodě bude kdekoli tlačit, uvědomte si, že po celodenním nošení může tento malý a nevinný otlak způsobit velké problémy.

Doporučuji si na pouť zabalit batoh o maximálním objemu do 40 litrů! Velké krosny o objemu 60-ti a více litrů nechte doma. Samotná jejich váha by vás při pouti rozčilovala.

Stejně důležité jako batoh jsou i boty. Někteří poutníci vyráží do Santiaga v pohorkách. Já jsem spíše zastánce polobotek, což ale neznamená, že jsou pohorky špatnou volbou. Záleží na vás, co vám osobně nejvíce vyhovuje. Ať tak nebo tak, bota musí být prošlápnutá. Neberte si nové boty, u kterých po několika kilometrech zjistíte, kde všude vás vlastně tlačí. Na druhou stranu neudělejte stejnou chybu jako já, kdy jsem si vzala příliš prošlápnuté (prochozené) boty, a po prvním dni chůze trpěla s každým dalším krokem.

Podrážka by měla být natolik silná, abyste necítili povrch, po kterém se pohybujete. Nešťastnou volbou jsou dle mého názoru tenisky s tenkou podrážkou. I tak jsem se ale u několika spokojených poutníků setkala i s tímto typem obuvi. Co se týká druhého extrému, pohorek, problém může nastat při cestě po asfaltu a dlážděném povrchu většiny silnic, po kterých vede hlavní část trati. Pohorky jsou totiž vyrobeny pro pohyb ve složitějším terénu, jakým může být kamenité pole, bažiny nebo ostré skalní hrany, po kterých se člověk chtě nechtě musí vyškrábat, chce-li zdolat nějaký kopec. Žádná z těchto překážek ale na cestě do Santiaga nehrozí. Tvrdé pohorky mohou naopak způsobit zbytečné bolesti nohou.

Minimalizace a funkčnost

Při balení myslete na váhu a funkčnost jednotlivých zabalených věcí. U hygienických potřeb se spokojte s malým cestovním balením (= do 100 ml). Ve Španělsku si případně tuto část výbavy s klidem můžete kdekoli dokoupit. Velké osušky nechte doma. Investujte a pořiďte si malý sportovní rychleschnoucí ručníček (Ve sportovních potřebách ho seženete už od několika stovek CZK.).

Můj systém

Můj doporučený seznam vybavení, který si ale můžete ještě zjednodušit a zmenšit dle vašich možností: na sobě: sportovní podprsenka, multifunkční šátek okolo krku (tzv. Buff), funkční tričko z merino vlny, nepromokavé kalhoty, mikina-rychleschnoucí, bez kapuci, nepromokavá bunda a samozřejmě boty a batoh. Takto vyrážím už z domu na letiště. Neberu si žádné těžké džíny nebo „hezkou halenku“.

V batohu

V batohu mám zabaleno: v jednom kompresním pytli podvlékací kalhoty z merino vlny, rolák z merino vlny (=lehké, velmi rychleschnoucí), kraťasy, tílko; tričko a legínové kraťasy pod kolena na spaní (=opět velmi lehké, v případě zasmrádnutí prvního trička, kraťasů, mohu druhý den použít věci na spaní přes den, zatím co se první tričko a kraťasy suší po vyprání na batohu). Protože jsem zimomřivá, přibalím rukavice, čepici a péřovou vestu. Spodní prádlo: troje kalhotky a čtvery páry kvalitních ponožek. Dále mám v batohu sandály (= alternativa k botám a výborně fungují na přezutí v poutnických ubytovnách, spací pytel (= nejlépe třísezónní, ale záleží na vás, jak moc jste zimomřiví).

Čelovku společně s tejpovací páskou, Compeed náplastmi na puchýře a platíčkem ibalginů (paracetamolů) zabalím i s magnéziem do kompresního pytlíčku první pomoci. Zbytek léků se dá dokoupit po cestě v jakékoli lékárně, které jsou pro poutníky připraveny v každé větší vesnici.

Smrad

„Pane jo, s takovou mini zásobou věcí budu hned smrdět,“ pomyslí si asi nejeden čtenář. Nemusíte se ale bát. V každé ubytovně se dá veškeré oblečení vyprat v ruce, případně v pračce. Výjimkou nejsou ani sušičky, které jsou také běžnou součástí většiny ubytoven.

Vyhazování nepotřebností

Ano, většina poutníků, kteří svou pouť začínají mnoho set kilometrů od Santiaga, vám potvrdí, že na pouť opravdu nic nepotřebujete. A pokud tomu i tak nevěříte, můžete se jet podívat ke španělským hranicím, kde najdete v popelnicích značkové džíny, přebytky triček a další zásoby věcí, kterých se poutníci během prvních desítek kilometrů ochotně zbavují. Nevyhazujte proto zbytečně své věci a nechte je raději doma.

 

1 458 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page